Balanta hidrica

Balanta hidrica se refera la echilibrul hidric din organismul uman, adica transformarile si importanta apei in organism.

Un om normale pierde şi câştigă zilnic circa 2,5 l de apă. El pierde 1,5 l de apă prin urină, 0,4-0,6 l prin cele peste doua milioane de glande sudoripare ale pielii, 0,3-0,4 l apă prin respiraţie (o expiră sub formă de vapori) şi 0,1-0,2 l prin materiile fecale.

Omul câştigă în schimb un litru de apă prin ingerarea de lichide, alt litru de apă prin conţinutul hidrie al alimentelor consumate şi 0,5 l rezultă din arderile care au loc în organism.

Pentru a functiona intr-un mod eficient, organismul trebuie sa isi mentina un nivel sanatos al fluidelor. In mod normal, echilibrul ramane constant indiferent de cantitatea de lichide pe care o bea o persoana. Electrolitii ajuta la reglarea balantei, iar rinichii au si ei un rol prin ajustarea cantitatii de apa din urina.

Anumite boli pot deregla balanta hidrica a organismului: diareea poate provoca pierdere hidrica pana la deshidratare (daca este intr-o forma avansata, pentru ca apa nu mai este absorbita de celule), in timp ce edemul sau dropica, prea mult lichid retinut in tesuturi, poate provoca umflarea unor parti ale corpului, localizat sau generalizat.

One thought on “Balanta hidrica

  1. Pingback: Doar o zi de luni…. | J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *