Programul Williams pentru bolnavii cu afectiuni ale coloanei lombare

Programul Williams

Faza I

Din decubit dorsal

1. Mâinile pe lângă corp, genunchii întinşi; pacientul execută flexia – extensia genunchilor.

2. Cu genunchii întinşi; pacientul trage cu mâinile un genunchi la piept concomitent cu flexia capului, încearcă să atingă cu fruntea genunchiul; se realizează mai întâi alternativ, apoi simultan.

3. Cu genunchii flectaţi, tălpile pe sol, membrele superioare sunt întinse în sus pe lângă cap; pacientul contractă abdomenul şi saltă sacrul atingând solul cu zona lombară.

Din aşezat

1. Pe un scaun, genunchii sunt depărtaţi; pacientul execută flexia trunchiului atingând solul cu mâinile.

Faza II

Din decubit dorsal

1. Cu genunchii flectaţi, tălpile pe sol; pacientul execută ducerea genunchilor spre dreapta/stânga.

2. Cu genunchii întinşi, călcâiul drept aşezat pe genunchiul opus; pacientul execută a abducţie amplă a şoldului drept încercând să atingă patul cu genunchiul; apoi se inversează.

3. Cu genunchii întinşi; pacientul ridică alternativ câte un membru inferior cât poate de mult, genunchii trebuie să fie perfect întinşi.

Din ortostatism

1. Cu mâinile sprijinite pe spalierul unui scaun, spatele drept; pacientul execută genoflexiuni, călcâiele rămânând pe sol.
Din poziţia „cavaler servant”

2. Corpul este aplecat pe coapsa ridicată la 90º, mâinile se sprijină pe sol; pacientul întinde genunchiul de sprijin executând o balansare.

Din atârnat

1. Cu spatele la spalier, mâinile deasupra capului prind o şipcă cu palmele înainte; pacientul execută ridicarea genunchilor la piept; rotarea spre stânga/dreapta a genunchilor flectaţi; basculare spre stânga/dreapta a membrelor inferioare perfect întinse; semisuspendare cu sprijin şi pe picioare la sol se face basculare înainte-înapoi şi în lateral a bazinului.

2. Cu faţa la spalier, mâinile prind o şipcă cu palmele orientate spre zid; pacientul execută redresarea bazinului; pendularea bazinului şi a membrelor inferioare spre stânga/dreapta; cu picioarele pe o şipcă face cifozări lombare.

Faza III

Din decubit dorsal

1. Cu articulaţia coxofemurală şi genunchii la 90º; se execută bicicleta.

2. Cu tălpile pe sol, un cordon elastic în mâini; pacientul se ridică de pe sol concomitent cu tragerea în lateral a cordonului.

Din patrupedie

1. Pacientul trage puternic peretele abdominal şi menţine 6 secunde, apoi revine.

Din ortostatism

1. Cu spatele la spalier, lomba şi sacrul lipite de perete, tălpile la 25-30 cm de acesta; se apropie treptat călcâiele de perete, menţinând contactul lombei pe perete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *