Hernia Hiatala

Acest tip de afectiune este raspandit si apare in momentele in care o parte din stomac isi face loc fortat in sus in urma unei largiri a hiatusului (deschizaturii) prin care esofagul trece prin cavitatea abdominala, putand avea loc refularea sucurilor gastrice din stomac in esofac. Acest lucru poate duce la arsuri cronice (agravate de statul in pozitia culcat), indigesti si o senzatie chinuitoare de arsura in capatul gatului.

In cazul in care aveti hernie hiatala, evitati mesele mari si consistente, care dilata prea mult stomacul. Luati mai multe mese pe zi, cu cantitati reuse de mancare. Lasati-va de fumat, pentru ca acesta sporeste aciditatea stomacului. Reduceti numarul de alimente care provoaca indigestia (alimente ca ciocolata sau prajiturile).

Beti apa sau ceaiuri de plante calmante, cu exceptia celui de izma, pentru ca acesta relaxeaza sfincterul esofagian, lucru care favorizeaza refularea sucurilor gastrice  din stomac. Evitati bauturile acidulate si alimenteri fie foarte reci, fie foarte fierbinti, pentru ca acestea pot provoca iritatii.

Incercati sa nu stati culcat dupa masa si nu mancati si nu beti nimic cu cel putin 3 ore inainte de a merge la somn, pentru a avea un somn cat de cat linistitor si fara senzatii de disconfort.

In cazul in care aveti un disconfort nocturn cauzat de hernia hiatala, este recomandat sa inclinati cumva patul pentru a nu sta intr-o pozitie de perfect culcat.

In caz de hernie hiatala:

Consumati din abundenta: mese de mici proportii, rozmarin, salvie, tarhon, fenicul, marar sau musetel, acestea ajutand la digestie.

Reduceti consumul de: cafea, aclool, suc de portocale (sau de orice alte citrice) si ciocolata sau dulciurile cu mult zahar.

Evitati: Mesele consistente seara tarziu, alimentele ce pot provoca indigestie si izma si incercati sa nu fumati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *