Implanturile dentare vor fi inlocuite de „bio-dinti” din celule stem

O metoda a viitorului ce ar putea fi net superioara tehnologiei implanturilor dentare folosita in prezent o reprezinta inlocuirea dintilor lipsa ai unei persoane adulte cu dinti rezultati prin bioinginerie din celule stem recoltate din propriile gingii.

In acest sens noua cercetare desfasurata este coordonata de  profesorul Paul Sharpe, expert in dezvoltare craniofaciala si biologie cu celule stem la Institutul Dentar al Colegiului Regal Londonez (IDCRL).

Aceasta tehnologie de producere a asa-zisilor „bio-dinti” presupune cresterea de noi dinti naturali prin implicarea tehnologiei celulelor stem care poate genera dinti imaturi imitandu-ice ii imita pe cei embrionari. Acestia pot fi transplantati in maxilarul adult al pacientului pentru a se dezvolta in dinti funtionali, daca li se ofera conditiile potrivite – un proces dificil si inca netestat.

Important este faptul ca, in ciuda mediilor foarte diferite, dintii embrionari s-au observat dezvoltandu-se normal in cavitatea bucala adulta.

„Ceea ce lipseste inca este identificarea surselor adulte de celule susa epiteliale si mesenchimale, care sa poata fi obtinute in numar suficient de mare pentru a face din formarea bio-dintilor o alternativa viabila la implanturile dentare de azi”, sustine Sharpe.

In cadrul IDCLR, cercetatorii britanici au separat cu succes tesutul gingival adult de la pacienti, reproducandu-l in laborator si apoi combinandu-l cu celule dentare preluate de la soareci (celule mezenchimale). Aceasta combinatie de celule au transplantat-o la soareci, putand creste dinti hibrizi om-soarece care contineau dentina, smalt si radacini rezistente.

„Aceste celule epiteliale usor accesibile sunt o sursa realista de luat in considerare in cazul formarii bio-dintilor umani. Urmatoarea provocare majora este identificarea unei metode de a cultiva celule mesenchimale umane adulte a caror transformare in dinti sa fie indusa, pentru ca momentan putem face doar celulele mesenchimale embionare sa execute aceasta sarcina”, a mai adaugat Sharpe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *