Leurda

Leurda este o planta din familia liliaceae, crescand numai pe campii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in padurile de foioase si alpine. Frunzele leurdei apar in perioada aprilie-mai, iar florile abia la inceputul lunii iunie. Frunzele tinere se aduna in aprilie si mai, inainte de inflorire, iar bulbii la sfarsitul verii si toamna.

Factorul curativ al leurdei sunt frunzele, recomandate pentru diverse afectiuni de uz intern si extern ca:

Uz intern leurda: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, hematurie, diaree acuta si cronica, balonari si colici, tuberculoza pulmonara, hidropizie, helmintiaze si constipatie. Este un puternic detoxifiant.

Uz extern leurda: eczeme, reumatism, rani si scrofuloza. Este indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele.

Prepararea frunzelor de leurda

leurda

Sub forma de condiment, frunzele proaspete de leurda se maruntesc ca patrunjelul si se presara in supe, sosuri, salate si mancaruri cu carne, dand un gust autentic.

Sub forma de tinctura, frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna rachiu care are 38-40 %, facut in casa si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea unei surse de caldura, se iau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa.

Sub forma de vin, se ia un pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea cateva clocote intr-un litru de vin alb si se indulceste cu miere sau sirop, urmand a se bea incet acest vin.

One thought on “Leurda

  1. Pingback: Primavara, timpul potrivit pentru verdeturi - Retete Naturiste - Tratamente naturiste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *