Functionarea inferioara a creierului la oamenii care consuma excesiv grasimi omega-6 nu este doar o teorie; au fost aduse dovezi. Cercetarea arata ca oamenii in varsta cu regimuri alimentare bogate in alimente cu omega-6 au o functionare mintala mai slaba si isi pierd mai repede memoria.
Intr-un amplu studiu olandez (studiul Zutphen pe subiecti varstnici), cercetatorii au analizat regimurile alimentare ale unui numar de 1300 de barbati cu varste cuprinse intre 64 si 84 de ani. Subiectii au fost supusi si la teste standard pentru evaluare functionarii intelectuale. In mod clar, barbatii care consumau mai multe grasimi omega-6, in principal din margarina, uleiuri de gatit si sosuri, au prezentat un risc al deteriorarii cognitive, inclusiv de pierdere a memoriei, cu 75 % mai inalt decat cei care au consumat cantitatea ce mai mica de grasimi omega-6. Declinul intelectual al unui grup mai mic de barbati a fost masurat pe parcursul unei perioade de trei ani. Cei ce au mancat cele mai multe alimente cu grasimi omega-6 au fost cu 260 % mai predispusi sa arate semne de deterioare mintala in aceasta perioada, fata de cei care au consumat o cantitate mai mica. Fapt asteptat, consumul de peste s-a dovedit a fi un adversar al declinului mintal. Mancand mai mult peste, macar 30 grame in plus pe saptamana, riscul declinului cognitiv a scazut cu 55 %.
Critice pentru creier nu sunt foar cantitatile totale de acizi grasi omega-6 si omega-3 pe care le consumati, ci si cantitatile relative, raportul dintre ele. De fapt, raportul constituie factorul critic ce determina cat de bine este transmisa informatia de la un neuron la altul, conform cercetarii intreprinse de psihologul israelian Slomo Yehuda de la Univeristatea Bar-Ilan din Ramat Gan.
Nu permiteti grasimilor omega-6 sa va domine celulele cerebrale. Ele trimit asasini care va afecteaza si ucid celule cerebrale, diminuandu-va capacitatea mintala. Solutia este sa reduceti consumul de grasimi omega-6 si sa mancati mai multe grasimi omega-3, din cele gasite in peste.