Orezul

Orezul este o sursă foarte bună de amidon, nu conține gluten, fiind recomandat pentru persoanele care au boala celiaca, Ajută la normalizarea glicemiei iar tărîțele de orez pot reduce riscul de apariție a cancerului intestinal.

Pe de altă parte, dietele bogate în orez pot fi deficitare în tiamina, iar dietele bogate în orez brun pot contribui la carenta de fier și de calciu.

Orezul este un aliment de bază pentru mai mult de jumătate din populația globului, populație căreia îi furnizează nu numai energie, dar și proteine. Orice cereală care este rafinată are un conținut mai redus de vitamine și minerale.

Mare parte din nutrienti orezului se găsesc in tarate și germeni. Populațiile care se hrănesc aproape numai cu orez alb, Deficitul de tiamina este frecvent. Cu toate acestea, taratele, prezente în orezul brun, conțin și factorii antinutritivi ca acidul fitic, acesta inhibând absorbția fierului și a calciului.

Îndepărtarea târâți face ca orezul să fie mai ușor de gătit, iar prin fierberea înainte de măcinare conservă mare parte a vitaminelor.

Orezul preferat să numește ușor de gătit iar orezul îmbogățit se face prin adăugarea de vitamine și minerale în orezul alb după măcinare. De și orezul alb este săracă în fibre, o parte din amidonul pe care-l conține rezistă digestiei și se comportă ca o fibra alimentară.

Amidonul din orez, mai ales din orezul basma ti, este digerat și absorbit încet, furnizând organismului un nivel constant de glucoză. Acesta este un lucru foarte util pentru diabetici, care au nevoie de control glicemiei.

Orezul nu conține gluten, fiind util persoanelor care nu au toleranță la gluten sau au boala celiaca, fiind de altfel și eu mâncare bună pentru înțărcarea bebelușilor.

În anii 60 multe diete macrobiotica ce bazate pe orez brun au devenit foarte populare, în special în Statele Unite ale Americii, unele dintre persoanele care au încercat să Supraviețuiască nu mai cu orez brun au murit, deoarece dietele bogate în acest aliment produc deficite minerale, nefiind recomandate copiilor.

Din punct de vedere medical, orezul este folosit de mult timp în medicină naturiste pentru tratarea bolilor digestive, de la indigestie la diverticuloza. Se consideră că poate calma formele ușoare constipație și diaree. Mai mult câteva cercetări recente o ratat că orezul brun poate reduce riscul de cancer intestinal.

Clasificarea orezului

Orezul este clasificat în general după mărime, existând varietăți cu bobul lung și varietati cu bobul scurt, Integral și ușor de gătit.

Orezul alb cu bobul lung este una dintre varietățile cele mai populare, având o aromă delicată, fiind măcinat pentru a se îndepărta tărîța și pleava din straturile exterioare.

Orezul brun cu bobul lung este mai aromat și mentine tarața după măcinare minima, însemnând că orezul brun conține mai multe vitamine, minerale și fibră decât cel alb, fiind mai nutritiv.

Dintre varietățile de orez, putem aminti:

Arborio – un orez cu boabă de mărime medie, absorbantă, care prin fierbere se transformă într-o masă cremoasă, fiind folosit pentru mâncare italienească numită Rizotto.

Basmati – Acesta este un orez aromat cu bobul lung, Fiind folosit de obicei în prepararea mâncărurilor indiene, fiind descris ca prințul orezurilor.

Jasmine – acesta este un orez parfumat, asemănător cu basma ti, având o textură mai densă, fiind folosit cel mai des în bucătăria chineză.

Lipicios – orez lipicios, popular în Asia de est, având o formă aproape rotundă și o aromă dulceagă.

Orezul de budincă – este un orez cu bobul scurt care este ideal pentru prepararea budincilor și dulciurilor.

Orezul sălbatic — După cum i spune și numele, nu este o formă obișnuită de orez, acesta fiind crescut din semințele unei ierbi acvatice nordamericane. Boabele sunt lungi subțiri și negre. Acestea sunt bogate în vitaminele B, fiind de multe ori folosit în salate, amestecat cu basmati.

Orezul este cultivat în Climate umede și calde, fiind crescut în general în zona Asiei. În unele culturi orientale, orezul este un simbol al vieții și fertilității. Acesta ar putea fi originea popularului obiceiul de a arunca boabele de orez peste cuplurile căsătorite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *