Arsuri si metode de a scapa de usturimi

Cel mai simplu exemplu pe care vi-l pot da este arsura cu uleiul care sare ca nebunul, mai ales cand prajesti ceva care are ceva apa prin el (gen…. cartofi prajiti). Zona respectiva ustura o perioada, dar trece destul de repede, in 1-2 zile nu mai simti arsura. Sunt insa si arsuri ceva mai serioase, arsuri cu diverse chimicale, arsurile solare sau alte tipuri de arsuri termice (pe langa uleiul de la cartofii prajiti).

Eu folosesc ceva crema pentru arsuri in cazul in care sare o tona de ulei pe mine. Din pacate, se mai intampla si de astea. Inainte de a merge mai departe, sa povestesc foarte scurt despre arsuri si de cate tipuri sunt.

Arsura este o leziune la nivelul dermei (epiderma in special) cauzata de o sursa de caldura mare sau de actiunea anumitor agenti chimici. Imediat dupa ce va ardeti, stiti ca se umfla zona. Inflamarea tesutului este un proces care consta in coagularea proteinelor cu eliberarea de compusi cu actiune distructiva asupra hematiilor (celulele rosii).

Sunt 4 grade de arsuri, evident, de la I la IV:

– arsuri de gradul I:  pielea este roșie, imflamată, dureroasă; apare un eritem care dispare odată cu descuamarea pielii – in general acestea sunt arsurile solare

– arsura de gradul II: este mai profundă și se produc niște vezicule cu lichid, dureroase, care după spargere se usucă și se exfoliază,  lăsând pielea sensibilă o perioadă la frig sau la cald.

– arsura de gradul III: cele 3 straturi ale pielii sunt distruse, putând fi afectate țesuturile adiacente: muschi, tendoane, oase.

– arsura de gradul IV: țesuturile sunt carbonizate, adica sunt distruse.

Diagnosticare arsuri (la TV se spune in procente suprafata afectata de arsuri, acum veti afla exact ce inseamna)

– membrul superior = 9%,
– membrul inferior = 18% (la copil 14%)
– trunchiul anterior sau trunchiul posterior = 18%
– capul și gâtul = 9% (la copil 18%)
– organele genitale = 1%

Nu mergem pana la arsurile de gradul III si IV, dar in cadrul arsurilor de gradul I si II se pot folosi creme care trateaza cu succes inflamatia cauzata de arsura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *