Daunele pe care le sufera legumele prin fierbere

Vegetarianul renuntă la carne, dar fierbe majoritatea mâncărurilor. Chiar dacă acest lucru se face în aburi nu există totusi o deosebire esentială între fiertul în aburi şi fietul normal. In ambele cazuri se ditrug enzimele.

Zarzavaturile fierte în apă se devalorizează. Asa scrie cercetătorul american Dr. Garson în cartea sa: “Dureri şi suferinţe”. Printre altele scrie că daca varza este fiartă mai contine numai 1/40 din valoarea initială. Asemenea fapte te obligă să asculti. Vitamina C, foarte importantă în functia ei principală de curătire a sângelui, este în întregime distrusă prin fierberea laptelui. Toate sărurile nutritive ajung în apa de fiert şi în aburi, zarzavaturile nu mai contin nimic. Proteinele pierd prin căldura fierberii 2/3 din valoarea lor nutritivă, înparte prin coagulare, în parte prin distrugere. Proteinele fierte produc în plus multe toxine şi acizi, în procesul metabolismului. Pierderile de calciu, fier, magneziu, siliciu, iod şi alte săruri minerale sunt cauzate prin fierbere. Lipsa de enzime era drept urmare că 3/4 din principalele săruri minerale nu sunt în întregime valorificate de celulele corpului în măsura în care aceste săruri mai există. In cazul unor asemenea pierderi chiar şi amidonul şi glucoza se modifică din punct de vedere chimic. In acest mod devine un pericol pentru omul care tinde spre obezitate, ceea ce în cazul că nu s-ar fierbe nu s-ar întâmpla. Fructele crude sunt suportate chiar şi de diabetici, dar cele fierte NU.

O altă dovadă pentru modificarea periculoasă a zahărului şi amidonului prin fierbere. Fructele să nu fie sub nici un motiv fierte sau sterilizate. Pentru păstrare se recomandă congelarea. Cea mai mare pierdere prin încălzire suferă grăsimile şi uleiul şi nu numai la fierbere, dar deja din timpul procesului de fabricare, de exemplu, uleiul obtinut prin presare la cald.

Amănunte în acest sens în capitolul privind vindecarea bolnavilor de inimă. La fel ca grăsimea animală, margarina solidificată din plante şi uleiul încălzit astupă arterele şi duce la tensiune ridicată. Tot asa repede grăsimile şi uleiurile presate la rece curătă arterele. Asa cum cele dintâi produc obezitatea tot asa cele din urmă duc la scăderea greutătii. Aromele şi condimentele proprii fiecăror mâncăruri se reduc mult prin fierbere. Inlocuitorii artificiali devin astfel indispensabili, sarea şi zahărul alb; ambele sunt foarte dăunătoare fiind foarte concentrate.

Adevărul este că sunt niste înlocuitori foarte jalnici comparându-i cu pierderile suferite prin devalorizare. S-a constatat că din hrana fiartă se mănâncă în general de 3-4 ori mai mult decât din cea crudă.

Deja volumul scade puternic prin fierbere. Intoxicările şi obezitatea nu pot fi deasemenea evitate. Astfel cheltuielile cu hrana fiartă sunt de câteva ori mai mari decât în cazul alimentelor crude. Adeseori, cheltuielile cu medicul măresc cheltuielile cu alimentele şi asa destul de mari. Este necesară şi o asigurare de boală inutilă. In plus se adaugă accidentele de muncă şi pierderile prin odihnă în sanatorii.

Ceea ce este mai rău şi nu poate fi evitat cifric sunt durerile şi chinurile suferinzilor, făcând abstractie de nevoile financiare şi sufletesti ce apar în câte o familie. Atâta sacrifică omul pentru plăcerile gurii. La toate acestea trebuie spus că gusturile se pot reeduca pentru că după cum se stie, gustul este o problemă de obisnuintă.

Ce importantă mai au viata sau banii fără sănătate? Această chibzuintă să ne dea curajul de a trece la noul gen de mâncare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *