Primavara, timpul potrivit pentru verdeturi

Incepand cu luna martie, prin pietele din TImisoara au inceput sa apara o multime de oameni cu diverse tipuri de verdeturi. Intai au venit oamenii cu ceapa si usturoiul verde, urmati de oamenii cu leurda, urzici si spanac. Si am vazut un trend interesant, plimbandu-ma prin piata nitel (eu cautam hala cu carnuri si branza, ca mna, nu toti suntem vegetarieni), am observat ca foarte multe femei se indreptau catre leurda. Asa ca am decis sa cercetez sa vad de ce merg in directia asta. Indiferent ca se plimba prin piata cu haine modeste sau cu rochii in culori aprinse si ceasuri seiko la mana.

Asa ca, leurda. Cat de usor e de plantat si ce are in ea, de e atat de cautata ?

Ei bine, am mai scris despre leurda intr-un articol in trecut, dar o sa incerc sa rezum pe scurt despre ce e vorba acolo.

Sa citez:

Leurda este o planta din familia liliaceae, crescand numai pe campii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in padurile de foioase si alpine. Frunzele leurdei apar in perioada aprilie-mai, iar florile abia la inceputul lunii iunie. Frunzele tinere se aduna in aprilie si mai.

Deci, cam asta e situatia cu leurda. E usor de preparat, fie ca o folosesti ca un condiment pe langa restul de mancaruri, dar o puteti folosi ca si ingredient la o salata de primavara. Usoara, cu extrem de putine calorii si care ofera o senzatie de satietate, fiind de asemenea utila in hipertensiune arteriala, ateroscleroza, hematurie, diaree acuta si cronica, balonari si colici, tuberculoza pulmonara, hidropizie, helmintiaze si constipatie, fiind un puternic detoxifiant.

Urziciile in schimb trebuie neaparat curatate eficient si fierte, ca sa scapati de elementele piscatoare. Iar dupa ce scapati de ele, le puteti servii alaturi de un snitel de soia (sau porc, depinde de preferinte) sau de niste ochiuri. Iar cu spanacul e aceeasi situatie, desi pot fi folosite si in salata.

Oricum, acum este perioada in care puteti cumpara verdeturi de genul la preturi bune prin piata, toate fiind accesibile si la indemana. In plus, numarul de calorii e extrem de mic iar salata este satioasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *