Terapia de familie

Acum ani buni de zile, proaspati iesiti din comunism, terapia de familie nu era chiar ceva la care se gandea toata lumea. Prima grija a oamenilor era sa faca ceva bani sa aiba ce pune pe masa. Asa ca va puteti da seama ca atunci cand erau niste copii mai nazdravani, Solutia erau cateva palme la cur si un ton mai ridicat, ca sa stie copilul ca ceea ce a facut nu este bine. Intre timp insa mentalitatile s-au mai schimbat si se folosesc metode mai simple si mai putin invazive pentru a rezolva probleme complicate in familie. Consiliere si terapie de familie ? Erau niste termeni care abia dupa anii 2000 i-am auzit. Si erau un privilegiu al unor familii bogate care aveau copii prea bine intretinuti, ca sa folosesc un termen in romana. In engleza ar fi ‘spoiled’.

Terapia de familie nu e insa unitara pentru situatia cu copii nazdravani, ci poate fi utila intr-o multime de situatii de criza, situatii care pot fi aplanate prin apelarea la terapia de familie, avand in fata un psiholog pregatit pentru astfel de situatii. De multe ori e mai simplu sa vezi cauza problemei cand ai pe cineva care cunoaste psihicul umam si e cumva mai detasat de problemele pe care le are un cuplu sau o familie.

Sunt multe lucruri care pot fi rezolvate printr-o simpla terapie de familie, cum ar fi consolidarea intelegerii reciproce intre membrii familiei, dezvoltarea familiala si de strategii pentru rezolvarea unor viitoare conflicte, o mai buna comunicare intre membrii familiei si evident, o mai buna intelegere a unui copil sau a unui adolescent.

Toti am fost copii sau adolescenti, dar uneori avem nevoie sa ne reamintim cum a fost pentru a ne putea intelege copiii.

Am aflat mai multe despre psihologia familiei intr-o discutie acum mai multa vreme cu psihologul Camelia Dracsineanu, ea ocupandu-se foarte mult de astfel de cazuri. Fiecare caz are particularitatile lui, dar aplicand niste reguli generale poti ajuta foarte mult familii care au iesit de pe fagasul normal si au probleme de comunicare intre ei. Tot ce trebuie e sa ii aduci la un numitor comun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *