Levantica – informatii naturiste

Levantica face parte din familia Labiatae, fiind originara din regiunea mediteraneana. Este un semiarbust cultivat sporadic in gradini. Are flori marunte, grupate, de culoare violacee, cu miros caracteristic, placut. Uleiul extras este folosit in industria parfumurilor.

Florile contin ulei eteric, geraniol si cumarina.

Este stimulant, antispasmotic, tonic, sedativ. Combate afectiunile respiratorii, calemaza accesele de tuse si nervii.

Pentru tuse, seara, se pun cateva picaturi lavanda (eventual si ulei de pin) intr-o lingurita de miere si se inghite. Ne ajuta sa dormim.

In medicina populara, maceratul timp de 2 saptamani dintr-un pumn de flori / 1 L rachiu de drojdie tare, apoi strecurat, se folosea in comprese ca sa aline durerea data de cazatura si vanataile; vineca ranile si arsurile. Este folosit si contra caderii parului.

Uleiul de levantica are o mare valoare antiseptica ( de 1,6 ori mai ridicata decat a fenolului), fiind folosit ca apa de gura. In acest scop, se combina 5 g de ulei de lavanda cu 100 ml de alcool. Se iau 6-8 picaturi, care se pun intr-un pahar cu apa. Se clateste gura.

In caz de insomnie, uleiul de levantica este foarte folositor. Sprayurile pe baza de levantica pentru asternutul sau micii saculeti cu flori pusi langa perna ne ajuta sa dormim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *