Agrisa – sursa utila de vitamina c si fibre solubile

Agrisele, atat cele proaspete, cat si sub forma de preparate, sunt surse utile de vitamina C – o portie tipica de 100 g furnizeaza aproximativ un sfert in necesarul zilnic al unui adult. In procesul de preparare nu se pierde decat o foarte mica parte din vitamina C pe care o contin.

Agrisele sunt si o sursa utila de fibre solubile. Sunt sarace in calorii (o portie de 100 g de compot indulcit de agrise proaspete contine 54 de calorii), dar pentru ca uneori au gust amarui ele sunt adesea servite cu mult zahar si frisca, ceea ce le transofrma intr-un desert cu multe calorii.

Exista credinta traditionala ca agrisa sau “bobul gastei” are puterea de a videca orice inflamatie si este utila suferinzilor de friguri. Mai mult, frunzele lor ar fi un adjuvant impotriva pietrelor la rinichi, iar o ceasca de infuzie (25 g frunze uscate la 600 ml apa) se administreaza de trei ori pe zi ca un tonic pentru tinerele in crestere inaintea menstruatiei.

Se intalnesc mai multe varietati de agrise. Unele au fost cultivate anume pentru desert si sunt mai dulci si mai mari decat varietatile folosite la gatit. In Europa de Nord, agrisele sunt folosite la dulceturi, vinuri, tarte cu fructe sau chiar la prepararea otelului.

Desi valoare nutritionala este mica, aceasta nu trebuie ignorata; are putine calorii si este o sursa utila de vitamina C si fibre solubile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *